Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 21 februari 2010

Te laat betalen rekeningen door gemeente slecht voor ondernemers

Uit vragen van D66 blijkt dat de gemeente Zwolle haar rekeningen gemiddeld negen dagen te laat betaalt. Niet juist, vindt D66. Helemaal in deze voor de meeste ondernemers al zeer onzekere tijden. Daarnaast is het in tegenstrijd met het feit dat Zwolle een aantrekkelijke gemeente wil zijn voor ondernemers. D66 maant het volgende college dan ook haar rekeningen op tijd te betalen.

Ruim één op de drie rekeningen wordt momenteel te laat betaald. Het is niet goed voor het lokale bedrijfsleven / MKB dat bedrijven moeten wachten op hun geld. Bovendien moet de gemeente het goede voorbeeld geven en zich eigenlijk gedragen als modelburger.

Hans de Vries, lijsttrekker van D66 in Zwolle: “Ik begrijp dat niet alles binnen dertig dagen betaald kan worden, maar het moet mogelijk zijn om gemiddeld de doelstelling te behalen."

De gemeente Zwolle kent al sinds jaar en dag de vuistregel dat rekeningen binnen 30 dagen na factuurdatum betaalbaar gesteld dienen te worden. Echter in 2009 deed de gemeente Zwolle gemiddeld 39 dagen om een rekening te betalen. In 2009 is 63% van de rekeningen binnen 30 dagen betaald en werd 20% van de rekeningen betaald tussen de 30 en 45 dagen. Bij sommige rekeningen duurde het nog langer omdat er bijvoorbeeld vragen over waren.