Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 17 januari 2018

D66 Zwolle zet vraagtekens bij reclamezuilen met camera

Afgelopen september ontstond er ophef over de reclamezuilen met camera op het station. De camera’s kunnen meten hoe lang iemand naar een reclame kijkt en registreren het geslacht en de leeftijd van de kijker. Nu blijkt dat deze reclamezuilen ook geplaatst zijn in winkelcentrum de Dobbe. D66 Zwolle is hier geen voorstander van en wil dat het college van B & W opheldering over de plaatsing van de camerazuilen geeft.

Raadslid Claudia van Bruggen geeft aan dat gemeente als taak heeft de privacy van haar inwoners te beschermen. ,,De taak van de gemeente gaat verder dan het beschermen van persoonsgegevens. Privacy gaat over ieders vrijheid en het recht op de eigen levenssfeer.’’ Het uitzetten van de camera’s is wat betreft Van Bruggen niet genoeg. ,,Wanneer een camera uit staat en geen gegevens registreert of verwerkt, valt dat misschien wel binnen de wet, maar omdat je niet kan zien dat hij uitstaat, voel je je toch minder vrij. Vrijheid is niet een simpel gegeven. Het gaat ook over het gevoel van mensen.’’

Ook moeten de camera’s binnenkort de emotie van de kijker herkennen. De lokale media berichtte al eerder over de zuilen op station Zwolle. Exterion Media verklaarde de camera’s voorlopig uit te zetten en de Autoriteit Persoonsgegevens doet onderzoek. D66 Zwolle is daarom ook verbaasd dat er op meer plaatsen camerazuilen staan.

D66 Zwolle vraagt opheldering aan het college van burgemeester en wethouders. ,,We vinden het belangrijk dat de privacy van de inwoners voldoende gewaarborgd is en zullen verdere ontwikkelingen altijd kritisch blijven volgen.’’ Klik hier voor de vragen die wij gesteld hebben.