Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 5 februari 2018

Blooming Zwolle bruisend op stap

Zwolle is blooming, booming en bloeiend, aldus raadslid Claudia van Bruggen maandagavond 5 februari in de gemeenteraad tijdens het debat over de horecaopeningstijden. “Economisch, sportief en cultureel gaat het heel goed met onze stad. Iedere dag werken ongelofelijk veel mensen daar aan mee en dat geeft een gevoel van saamhorigheid en van trots. Steeds meer mensen willen wonen, studeren en werken in Zwolle.”

In die bruisende stad hebben verschillende partijen het aangedurfd om een experiment uit te voeren. Het vrijgeven van de horecasluitingstijden op initiatief van VVD en D66. De regels in Zwolle waren ingewikkeld, een woud van categorieën zorgde voor onduidelijkheid en weinig vrijheid voor ondernemers. Samen met horeca, politie en binnenstadbewoners zijn veel gesprekken gevoerd over hoe we onze stad vrijer konden maken en veilig konden houden. Drie doelen kwamen naar voren:

  • Minder regels voor ondernemers
  • Betere spreiding van naar huis gaande publiek
  • Betere beheersbaarheid van het Zwols nachtleven

De eindevaluatie concludeert positief op al deze drie punten: Ondernemers zijn vrijer in wanneer ze hun zaak wel of niet open willen hebben, bewoners, bezoekers en horeca ervaren minder overlast en het veiligheidsgevoel van bezoekers en inwoners van de binnenstad is toegenomen. “Mooie conclusies die recht doen aan een stad met lef om te experimenteren.”

D66 is zeer blij dat we kunnen luisteren naar een stad die vraagt om minder knellende regels,  maar die wel duidelijkheid wil, voor zowel de horeca als voor de bezoeker. Wij zien dan ook graag dat de feitelijke situatie wordt voortgezet en dat gehoor wordt gegeven aan de oproep die alle belanghebbenden doen: tot 0500 uur een biertje, tot 0600 uur een burger.

Wij bedanken al diegenen die het hebben aangedurfd; politie, KHN, binnenstadbewoners én die politieke partijen met lef en een luisterend oor voor deze stad.