Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 27 mei 2019

Raadsmeerderheid Zwolle wil meedoen aan proef legale wietteelt

Op 11 april jongstleden het Concept-Ontwerp-besluit over het experiment met een gesloten coffeeshopketen naar de Eerste en Tweede Kamer is gestuurd. In dit besluit burgemeesters worden opgeroepen kenbaar te maken of zij hun gemeente aan willen melden voor deelname aan dit experiment. D66, VVD, PvdA, GroenLinks en SP namen vanavond daarom een amendement aan waarin het verzoek aan de burgemeester wordt gedaan Zwolle direct aan te melden voor deelname aan het experiment gesloten coffeeshopketen.

De proef is een uitwerking van het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en CU “Vertrouwen in de toekomst” en biedt ruimte om te experimenteren met wietteelt gereguleerd door de overheid. D66 Zwolle is blij met deze proef en is daarom voorstander van deelname hieraan. “Het gedoogbeleid is al geruime tijd achterhaald en dit experiment biedt ruimte voor nieuw beleid op de verkoop en teelt van wiet. We moeten deze ruimte voor verbetering benutten. Zwolle moet voorloper zijn met de aanpak van achterdeurproblematiek” stelt Claudia van Bruggen.

Een belangrijk argument voor de partijen om deel te nemen aan de proef is het verminderen van criminaliteit en overlast. ‘Legale wietteelt kan leiden tot minder georganiseerde criminaliteit en minder overlast voor uitbaters van coffeeshops en inwoners in woonwijken. Hierdoor kan de capaciteit van de politie beter worden ingezet’ aldus Claudia.

Het voorstel werd door een meerderheid van de raad omarmd. Het voorstel lees je hier.