Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 2 augustus 2019

Aanwezigheid loco burgemeester op illegaal feest in natuurgebied roept vragen op

Vrijdag 2 augustus lazen wij in de Stentor dat loco-burgemeester De Heer prominent aanwezig was op een illegaal feest in een natuurgebied. PvdA, SP, CDA en D66 zijn verbijsterd over zijn aanwezigheid en willen met spoed antwoord op de vragen die dit oproept. Ook de aanwezigheid van een trouwambtenaar roept vragen op. “Hoe kan het dat de Loco-burgemeester René de Heer sprak op een trouwlocatie in een beschermd natuurgebied waar geen vergunning voor was afgegeven? En waarom grepen gemeentelijke handhavers niet in toen zij het gebied, de Noorderkolk, na een melding hebben gecontroleerd?

PvdA burgerlid Selma Hoekstra: “Als de zaken, zoals beschreven zijn in de krant, kloppen dan is het voor ons volstrekt onbegrijpelijk waarom de gemeente niet heeft ingegrepen. Het is niet te bevatten dat er mensen die in dienst zijn van de gemeente aanwezig zijn op een illegaal feest. Dat is ook de reden dat we met spoed opheldering willen van het college over deze kwestie. Uiteraard wachten we op de beantwoording van de vragen, maar ik sluit een debat hierover niet uit.” Ook Sonja Paauw, fractievoorzitter van D66 spreekt haar ongenoegen uit: “De aanwezigheid van een wethouder op een illegaal feest in een natuurgebied schaadt het vertrouwen in rechtvaardige handhaving, de politiek en de integriteit van het college. Je mag van een notabene zeer ervaren wethouder verwachten dat hij zich bewust is van zijn rol. Daarbij getuigt het niet van enig bewustzijn van de kwetsbaarheid van het natuurgebied.”

De kwestie wordt momenteel onderzocht door de Provincie Overijssel en de gemeente Zwolle. Natuurorganisaties willen dat er stappen worden ondernomen. Het college heeft inmiddels de vragen beantwoordt en naar aanleiding daarvan vragen we een debat aan met PvdA, SP, CDA, GroenLinks en de ChristenUnie.

De vragen >