Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 23 september 2019

Maak klimaatadaptie op creatieve manier zichtbaar

Het hoeft geen kopie van de Trevifontein te worden, maar een speels waterelement in de binnenstad van Zwolle zorgt niet alleen voor veel plezier, maar vermindert ook hittestress. D66 roept daarom het college op om te onderzoeken of er bijvoorbeeld een open straatfontein in het centrum kan komen. Wat D66-raadslid David Hof betreft zou ook het zichtbaar maken van een deel van de Aa, het riviertje dat vroeger door de binnenstad liep, een mogelijkheid kunnen zijn.

Wat D66 Zwolle betreft zou een speels waterelement een toegevoegde waarde kunnen zijn

De binnenstad van Zwolle is een van de fijnste plekken om te zijn, maar bij hoge temperaturen ook één van de heetste. Bezoekers en bewoners kunnen op die momenten wel wat verkoeling gebruiken en wat D66 betreft zou een speels waterelement, zoals een open waterfontein, een toegevoegde waarde kunnen zijn. David Hof: “Door de klimaatverandering komen extremere temperaturen steeds vaker voor. Met name in de zomer kan het soms zeer heet worden, zoals we ook dit jaar hebben ervaren. Als stad is het goed om klimaat adaptieve maatregelen te nemen, kortom: zorg dat je bijvoorbeeld bij extreme hitte plekken hebt die voor verkoeling zorgen. Een waterelement zou wat ons betreft een goed voorbeeld kunnen zijn.”

Onderzoeken of er kansen liggen voor de aanleg van een speelfontein

Het college is bezig met de ontwikkeling van de zogeheten Klimaatadaptatie Strategie waarin onder meer maatregelen worden opgenomen die er voor zorgen dat Zwolle beter bestemd is tegen bijvoorbeeld extreme regenval, overstromingen of hittestress. D66 heeft eerder al laten weten graag mee te denken met het college en stelt nu concreet voor om te onderzoeken of er kansen liggen voor de aanleg van een waterelement.

Koppeling met de historie van Zwolle maken

Hof: “Je zou zelfs de koppeling met de historie van Zwolle kunnen maken, door een deel van de Aa, het riviertje dat vroeger door de binnenstad liep, zichtbaar te maken. Drie vliegen in één klap: je verkleint de hittestress, je vergroot de aantrekkelijkheid van de binnenstad en je toont een deel van de Zwolse historie.”

Fontein kan bijdragen aan het verminderen van hittestress

De gemeenteraad bespreek de Klimaatadaptatie Strategie maandag tijdens het Raadsplein. D66 dient dan een motie in waarin het college wordt gevraagd om te onderzoeken hoe een speels waterelement in de binnenstad kan bijdragen aan het verminderen van hittestress. Dat onderzoek zou dan tijdens de bespreking van de Perspectiefnota 2021 gereed moeten zijn.

De wethouder (Anker) vindt net als wij dat klimaatadaptie op creatieve manier zichtbaar zou moeten worden en heeft de toezegging gedaan hiermee aan de slag te gaan. De motie hebben we toen teruggetrokken.

Lees ook:
Topinstituut klimaatadaptatie naar Zwolle
D66 ziet kansen voor gebiedsontwikkeling Zwartewaterzone