Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 5 februari 2020

Zwolle moet duidelijker zijn bij opdrachten voor kunst in de openbare ruimte

Als de gemeente Zwolle opdrachten geeft voor kunst in de openbare ruimte moeten de afspraken op voorhand voor iedereen duidelijk zijn. Dat bleek vorig jaar niet altijd het geval. D66 Zwolle stelt vragen om de rol van de gemeente bij dit soort belangrijke opdrachten helder te krijgen zodat toekomstige opdrachten voortaan duidelijker zijn.

Zwolse opdrachten die tot kunst in openbare ruimte moeten leiden

Zwolle heeft in 2019 twee opdrachten gegeven die tot een kunstwerk in de openbare ruimte moeten leiden. In beide gevallen bleek de beschikbare tijd én de bekendmaking aan de krappe kant. D66 Zwolle vindt goed opdrachtgeverschap van de gemeente belangrijk. Zeker omdat kunstenaars veel tijd steken in de voorbereiding en deelname aan een dergelijke opdracht. Juist daarom is het ontzettend belangrijk dat de gemeente helderen en toetsbare opdrachten geeft met een passende vergoeding.

In coalitieakkoord staat dat kunst in openbare ruimte wordt bevorderd

Van de twee opdrachten die de gemeente in 2019 gaf, was één het zichtbaar maken van artikel 1 van de grondwet. Dit werk is inmiddels in het Stadskantoor geplaatst. De tweede vraag was om een beeld van De Wilde Deerne te ontwerpen. Bij deze opdracht is de gemeente partner van de Zwolse Stadsproductie. D66-raadslid Mark Oldengarm: “In het coalitieakkoord staat dat kunst in de openbare ruimte wordt bevorderd. Om dit goed te kunnen doen, moet de procedure tijd en ruimte bieden. Zo kunnen professionele kunstenaars hun inschrijving zorgvuldig voorbereiden.” En dat was bij beide oorbeelden niet het geval.

Betrokken en professionele rol van gemeente Zwolle

D66 verwacht een betrokken en professionele rol van de gemeente. De signalen over het gebrekkige proces maken dat wij het opdrachtgeverschap van de gemeente tegen het licht wil houden. De vragen die gesteld zijn lees je hier.

Lees ook:
Statenzaal: een plek voor kunst en cultuur!
Zwolle toont ambitie beeldende kunst