Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 25 mei 2020

De toekomst van de lokale democratie in Zwolle

Als jij het voor het zeggen had in je stad, hoe zou je het bestuurssysteem dan inrichten? Misschien zou je stadsgenoten laten stemmen – of misschien heb je wel hele andere ideeën over een manier van volksregering.  D66 en GroenLinks gaan samen met jullie op zoek naar wat democratie eigenlijk voor ons betekent: hoe ziet de toekomst van de lokale democratie eruit? Op 30 juni organiseren we daarom samen met Club Cele een avond over lokale democratie. Ook doen we een onderzoek naar wat Zwollenaren vinden.

Kijken naar hoe democratische vernieuwing ook kan

Er is een nieuwe beweging gaande: een democratische revolutie. In de erg populaire bestseller ‘De meeste mensen deugen” van historicus en journalist Rutger Bregman krijgen we een mooi voorbeeld over burgerbegrotingen. In de Venezolaanse stad Torres krijgen burgers een budget, waarmee de inwoners samen met de politiek mogen besluiten waarvoor het geld wordt gebruikt. Of denk aan de Super-Stemwijzer van Tibor Bosse, universitair hoofddocent Kunstmatige Intelligentie, die de gevolgen van een stem kan voorspellen. Gaan mensen zo beter nadenken over hun stem?

Tijdens ‘De toekomst van de lokale democratie’ verzamelen we zulke voorbeelden, samen met ideeën en meningen om te kijken hoe het óók kan. Is onze lokale democratie aan verandering toe – en wat moet er dan veranderen? We luisteren naar verschillende standpunten: hopelijk ook naar die van jou.

Vul ook de enquête over de toekomst van lokale democratie in!
Die vind je hier: Enquête (die is ook in het Turks beschikbaar)

Democratie 101

Om te kijken naar verandering, moeten we ook kijken naar de basis. Natuurlijk onderzoeken we daarom ook hoe de lokale democratie op dit moment in elkaar steekt. Een basisles democratie, dus, maar dan met een verrassende twist. Democratie als manier om een land te besturen bestaat al namelijk eeuwenlang: in de 6e eeuw v.Chr was dit al een bestuursvorm in het oude Griekenland – hoewel heel anders dan de democratie die we nu kennen. We nemen je mee in de interessante geschiedenis van de democratie.

De Verenigde Straten van Zwolle?

Niesco Dubbelboer zet zich als directeur van Agora Europa en als één van de initiatiefnemers van Meer Democratie volop in voor een bloeiende en rechtvaardige democratie. Op 30 juni vertelt Niesco alles over zijn werkzaamheden, en dan in het bijzonder over het interessante idee over een andere vorm van representatieve democratie in ons land. Dit jaar werd namelijk het initiatief De Verenigde Straten van Amsterdam gelanceerd: elke Amsterdamse straat (dat zijn er 4.662!) mocht één vertegenwoordiger aanwijzen, die namens de straat over belangrijke beslissingen in de stad mocht beslissen. Hoe zou het zijn als we samen de Verenigde Straten van Zwolle oprichten?

Je mening telt!

Zoals dat hoort in een democratie, willen we graag je mening horen. Dan kan op de avond zelf, maar ook door het invullen van onze enquête. De resultaten presenteren we op 30 juni. Hoe zie jij de toekomst van de lokale democratie voor je en wat betekent lokale democratie voor jou? Met deze avond willen we het gesprek openen en verkennen wat Zwollenaren vinden van onze lokale democratie. Graag tot ziens op 30 juni bij onze online avond over lokale democratie!

Aanmelden kan hier.