Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 11 november 2020

Veiligheid op school voor elk kind en iedere jongere

“Niemand had me gevraagd of ik dit wilde zijn. Niemand had bij me geïnformeerd wat ik ervan zou vinden. Niemand had verteld hoe ik ermee om moest gaan. Opeens was ik het gewoon. En hoe hard, hoe lang, hoe heftig ik het ook bleef ontkennen, ik kon het niet tegenhouden.” (uit: Confettiregen, Splinter Chabot)

 

Zwolle is Regenboogstad. De gemeente koestert diversiteit: iedereen is uniek en al die unieke personen maken de gemeente Zwolle tot wat zij is. De gemeente werkt hier actief aan. Professionals op scholen, in de zorg, in het vrijetijdsleven en medewerkers van verschillende gemeentelijke organisaties staan hierin centraal. Uiteindelijk gaat het om alle Zwolse inwoners én om de veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van LHBTI inwoners te bevorderen. Dat deze inzet nodig is blijkt wederom uit de berichten die we afgelopen week in de media voorbij zagen komen. Wij hebben met verbijstering gezien dat er scholen zijn die ouders vragen om een verklaring te ondertekenen waarin staat dat ze homoseksualiteit afwijzen.

 

D66 vindt dat ieder kind een veilige schoolomgeving moet hebben, dat scholen geen enkel onderscheid op basis van gender of seksualiteit mogen maken en zeker ouders niet mogen aanmoedigen om de geaardheid van hun kinderen af te wijzen. Samen met de VVD stellen we het college daarom de volgende vragen:

 

  1. Zijn er scholen in Zwolle die ouders vragen een dergelijke verklaring te tekenen?
  2. Als dit het geval is, bent u dan bereid met deze scholen in gesprek te gaan met als doel dat zij daarmee stoppen?
  3. Bent u tevens bereid om samen met deze scholen te kijken op welke manier zij artikel 1 van de grondwet actief uitdragen en een veilig klimaat kunnen creëren waarin kinderen en jongeren de ruimte voelen om zichzelf te zijn zonder dat dit afgekeurd wordt?

Lees het volledige document met de vragen.