Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 14 december 2020

Gratis fietsenstalling in het weekend voor studenten

De nieuwe ondergrondse fietsenstalling bij het station biedt prachtige faciliteiten. D66 Zwolle stelt voor dat studenten ook in het weekend hun fiets gratis in de fietsenkelder stallen. Zo kunnen de mooie voorzieningen van de fietsenkelder bijdragen aan het aantrekkelijker maken van de fiets als alternatief voor de overvolle bussen tussen station en onderwijsinstellingen. Studenten kunnen met een studenten OV-kaart gratis met de bus, maar moeten voor het stallen van de fiets in de fietsenkelder na 24 uur wel betalen.

Al eerder deed D66 een voorstel om fietsen door studenten te stimuleren. Over het voorstel om door de AFAC afgevoerde, en niet opgehaalde fietsen met korting aan studenten te verkopen is nog niet gestemd door de gemeenteraad omdat het college de mogelijkheden nog onderzoekt al-vorens een stemadvies te kunnen geven.

Burgerraadslid Sander van Dijk wacht dit onderzoek af maar ziet intussen nieuwe kansen om fietsen te stimuleren: ‘Bewaakte stalling, voldoende plekken, een droog zadel; de nieuwe ondergrondse fietsenstalling is een prachtige voorziening voor de fietsgebruiker. Toch legt fietsen het al snel af tegen de gratis bus als studenten elke maandag na een weekend geen school een rekening voor het stallen van hun fiets krijgen. Als studenten ook in het weekend kosteloos hun fiets in de fietsenkelder mogen zetten, dan draagt de prachtige stalling bij aan het stimuleren van fietsgebruik en worden de bussen weer een beetje veiliger.’  Maandagavond 14 december stemt de gemeenteraad van Zwolle over het voorstel.

De motie lees je hier.