Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 7 september 2021

Maak ruimte voor veilig fietsen door verbreding fietspaden

In 2014 kreeg Zwolle de titel van beste fietsstad van ons land. We gebruiken de fiets massaal, en D66 Zwolle is dan ook blij met de aandacht voor fietsen en het plan Zwolle Wereldfietsstad. “Het is een mooi plan dat moet zorgen dat fietsen nog aantrekkelijker, veiliger en comfortabeler wordt. Maar het moet niet bij het maken van plannen blijven” aldus Oswald van Dam. D66 roept daarom het college op om de mooie plannen om te zetten in concrete acties.

De Zwolse fietspaden zijn druk, en het wordt er steeds drukker. Zeker in de ochtendspits, als alle scholieren naar school gaan en mensen naar hun werk, is dit te merken. Daarnaast verandert ook het soort weggebruikers dat je op een fietspad vindt. Zo zijn er naast gewone fietsen ook steeds meer bakfietsen, elektrische fietsen en ook rolstoelfiets te vinden. Er zijn dus steeds meer voertuigen op de fietspaden. “Als we allemaal veilig gebruik willen kunnen maken van het fietspad, zouden fietspaden breder gemaakt moeten worden” zegt Oswald.

De toename aan verschillende weggebruikers zorgt ook voor een steeds grotere variatie in snelheden op het fietspad. Vooral bij de bruggen en tunnels geeft dit extra risico’s doordat het langzamer omhoog en snel omlaag gaat. “Het zijn de bottlenecks van ons fietsnetwerk. Een lastige uitdaging, waar verbeteringen kostbaar zijn, maar waar wel aandacht voor moet zijn om veilig en met plezier op je fiets de stad door te komen” aldus Oswald.